Министерството за образование и наука ги информира граѓаните дека Амбасадата на Финска во Софија отпочнува со реализација на иницијативата на Финското претседавање со ЕУ (2019 година) - „Инвестирање во идните вештини на Европјаните“.

Целта на овој проект е преку подготовка на граѓаните и подобрување на нивните знаења за дигиталните вештини и практично разбирање за тоа што е вештачката интелигенција, да се поттикне лидерството во оваа сфера и да се постигне заедничко разбирање на условите за одржлив развој, при што се истакнува важноста и потребата од целосно искористување на иновациите во истражувањата, дигитализацијата и инвестирање во знаењата и вештините на граѓаните во оваа сфера, за идниот развој на заедничкиот пазар.

Во периодот 2020-2021 година, Финска овозможува европските граѓани да посетат бесплатен онлајн курс за основни познавања на вештачката интелигенција. Курсот ќе биде достапен на пет јазици од официјалните јазици на ЕУ и истиот ќе се реализира од страна на Универзитетот во Хелсинки и финската технолошка компанија „Реактор“.

Во 2018 година, околу 55.000 граѓани на Англија, Финска, Шведска и Естонија се стекнале со вештини од областа на вештачката интелигенција за само неколку месеци, а денес овој курс е најпопуларен на Универзитетот во Хелсинки.

Подетални информации за курсот може да се најдат на следната веб-адреса: https://www.elementsofai.com

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook