Министерството за образование и наука известува дека Германскиот Бундестаг во соработка со Слободниот Универзитет Берлин, Хумболдт Универзитетот во Берлин, Техничкиот Универзитет Берлин доделува меѓународна стипендија (IPS) во траење од неколку месеци за студиски престој во Германскиот Бундестаг, од 1 март до 31 јули 2018 година.

IPS стипендијата е наменета за високо квалификувани и заинтересирани млади луѓе за политичка кариера , кои имаат желба по завршувањето на програмата активно и одговорно да учествуваат во формирањето на демократска иднина во нивните земји. Тие ќе имаат можност во текот на престојот со член на Бундестагот да се запознаат со германскиот парламентарен систем и со процесите на донесување на политичките одлуки и да се стекнат со практично искуство во областа на парламентарната работа.

Услови:

1. Да се државјани на Република Македонија
2. Да имаа завршено високо образование
3. Добро да го познаваат германскиот јазик
4. Да се помлади од 30 години

Стипендијата изнесува 500 евра месечно, обезбедено е бесплатно сместување и патни трошоци и трошоци за осигурување.
Апликациите се поднесуваат во Амбасадата на СР Германија во Скопје на e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.. , каде се врши изборот на кандидати. Избраните кандидати ќе бидат повикани на разговор во Амбасадата.

Краен рок за поднесување на апликациите е 30 јуни 2017 година.
Подетални информации може да се добијат во Амбасадата на Германија во Скопје, каде ќе се врши или на интернет адресата: www.bundestag.de/ips

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook