Согласно одлуката на Претседателот на Руската Федерација, Московскиот државен институт за меѓународни односи при Министерството за надворешни работи на Руската Федерација за академската 2017/2018 година доделува една стипендија за студирање на кандидат од Република Македонија.

За аплицирање потребни се следните документи:

1) Документ за завршено средно образование (во прилог на документот, составен на еден од националните јазици на Руската Федерација или на странски јазик, потребно е да се приложи и превод на руски јазик, заверен во руско нотаријално биро, или во конзулатот на Руската Федерација во земјата каде е издаден документот);
2) Копија од лична карта и пасош;
3) 2 фотографии 3 x 4 цм (црно – бели);
4) Лична биографија;
5) Мотивациско писмо;
6) Две препораки
7) Пријава на македонски јазик и
8) Пријава на англиски јазик

Документите во два примерока се доставуваат до Министерството за образование и наука, Сектор за наука и технолошки развој, ул. „Свети Кирил и Методиј“ бр.54 Скопје, Република Македонија. Краен рок за аплицирање е 16.06.2017 година.

Доколку нема познавања на рускиот јазик, предвидено е избраниот кандидат да посетува подготвителна јазична настава пред уписот на високо образовната установа.

Подетални информации можат да се обезбедат на www.mgimo.ru.
Лице за контакт во Министерството за образование и наука - Гоце Видановски, (02) 3 140 185 и 076 485 061

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook