По повод одбележувањето на илјада и сто години од смртта на Св. Климент Охридски – првиот словенски архиепископ, втемелувачот на првиот словенски универзитет, светител и просветител, Министерството за образование и наука распишува


КОНКУРС ЗА ЕСЕЈ
за учениците од основните и средните училишта во Република Македонија на тема

“Св.Климент Охридски и моќта на словото“

 

I. УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО

Право на учество на конкурсот имаат ученици од VI-IX одделение во основните училишта и ученици од I-IV година во средните училишта на територијата во Република Македонија.

II. НАЧИН И РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

Есејот треба да биде оригинален, со силен израз и мисла која ја отсликува горенаведената тема на натпреварот.
Есејот треба да биде напишан на македонски литературен јазик.
Есејот треба да има најмногу 500 зборови.
Еден ученик може да испрати само еден индивидуален авторски труд.
Есеите кои не ги задоволуваат критериумите или се со непримерна содржина ќе бидат веднаш дисквалификувани.
На есејот потребно е да креирате Ваша лозинка (не поголема од 7 карактери) и во посебен внатрешен плик означен со истата лозинка да бидат доставени податоците за ученикот (име и презиме, одделение или година на образование, училиште, општина и контакт телефон), кој ќе биде отворен само за наградените есеи по извршениот избор.

Есејот заедно со пликот со податоци за ученикот кој го напишал есејот потребно е да биде доставен во затворен плик со назнака „За конкурс за есеј на тема - Св.Климент Охридски и моќта на словото: “Св.Климент Охридски и моќта на словото“.

Есеите потребно е да се пратат најдоцна до 31 октомври 2016 година, до Министерство за образование и наука на следната адреса: ул. „Св.Кирил и Методиј“ бр.54 , 1000 Скопје.

III. НАЧИН НА ИЗБОР

За избор на најдобрите есеи, Министерството за образование и наука ќе формира комисија составена од пет члена.

IV. ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ

Министерството за образование и наука ќе додели симболични награди за најдобрите 3 есеи.
Министерството за образование и наука ќе го објави името на наградените ученици на својата веб страница www.mon.gov.mk најдоцна до 30 ноември 2016 година.
Доделувањето на наградите ќе биде во првата недела од месец декември 2016 година.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook