Министерството за образование и наука информира дека германскиот Бундестаг во соработка со Слободниот Универзитет во Берлин, Хумболд Универзитетот во Берлин и Техничкиот Универзитет во Берлин, доделува меѓународна стипендија за престој во Бундестагот во траење од 5 месеци.

Стипендијата е наменета за високо квалификувани млади луѓе кои имаат желба по завршувањето на програмата активно и одговорно да учествуваат во креирањето на демократската иднина во нивните земји. Тие ќе имаат можност во текот на престојот, преку член на Бундестагот да се запознаат со германскиот парламентарен систем, со процесите на донесување на политичките одлуки, како и да стекнат практично искуство во областа на парламентарната работа.

Услови за аплицирање:

1. Кандидатите да се државјани на Република Македонија
2. Да имаа завршено високо образование
3. Добро да го познаваат германскиот јазик
4. Да имаа познавање за германската политика, општество и историја
5. Да се помлади од 30 години

Стипендијата изнесува 500 евра месечно, а ги покрива и трошоците за пат, осигурување и сместување.

Краен рок за поднесување на апликациите е 30 јуни 2016 година.

Подетални информации може да се добијат во Амбасадата на Германија во Скопје или на интернет адресата: www.bundestag.de/ips

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook