Доделените стипендии се однесуваат за усовршување или последипломски студии

а) Усовршување: времетраењето на стипендиите е 2 години (април 2017 - март 2019 год.) или 1,5 години (октомври 2017 - март 2019 год.).

б) Последипломски студии - магистратура или докторат (април или октомври 2017 година).
Првите шест месеци од престојот се посветени на изучување на јапонскиот јазик.

Стипендиите се наменети за усовршување или последипломски студии во сите научни области. На кандидатите не им е дозволено да се усовршуваат или да ги реализираат последипломските студии во Јапонија во област која што не е сродна со областа во која што ги завршиле своите додипломски студии.

Заинтересираните кандидати треба да ги исполнуваат следните услови:

1. да се државјани на Република Македонија;
2. да не се постари од 35 години во времето на отпочнување на престојот во Јапонија;
3. да се имаат стекнато со универзитетска диплома, или да се пред завршување на студиите (да дипломираат до март или септември 2017 год.);
4. да бараат усовршување во својата или сродна научна област;
5. да се согласни да го изучуваат јапонскиот јазик.

Стипендијата вклучува:
1. месечен надоместок:~143.000–145.000 јапонски јени/месец;
2. авионски билет (Македонија –Јапонија-Македонија);
3. школарина.


Потребни документи за конкурирање:

(1) Пополнета апликација (веб страница на МОН) и две (2) оригинални фотографии (4,5 x 3,5 см)
(2) Област на студии и Програма за планот на истражување (веб страница на МОН);
(3) Уверение за положените испити со оцени и просечен успех (оригинал или фотокопија заверена на нотар) и негов превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;
(4) Диплома за завршен факултет (или потврда издадена од факултетот дека кандидатот ќе дипломира до март или сeптември 2017 година - оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нејзин превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;
(5) Препорака од декан или универзитетски професор (веб страница на МОН);
(6) Абстракт од тезите на англиски јазик;
(7) Препорака од работодавецот на англиски јазик (за кандидатите кои се вработени);
(8) За кандидати од областа на уметноста или музиката: фотографија на лично изработено дело или снимено музичко дело на ЦД.
(9) Пријава (веб страница на МОН);


Сите документи се приложуваат во 3 примероци (1 оригинал и 2 обични фотокопии) во архивата на Министерството за образование и наука (поранешна зграда на Нова Македонија – приземје) или по пошта на адреса: Министерство за образование и наука, Сектор за наука и иновации, ул. „Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000 Скопје.

Потребните документи за поднесување на кандидатитурите, како и подетални информации може да се најдат тука.

Лице за контакт: Јулијана Балевска, Сектор за наука и иновации,
e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
тел: +389 2 3140 186.


Краен рок за пријавување: 20 мај 2016 година

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook