ИНТЕРЕТНИЧКА ИНТЕГРАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

 

Документи | Проекти | Донатори | Анализи | Најдобри Практики | Активности | Фото Галерија

 

Обврски на училиштето при спроведување на заеднички активности поддржани преку грант на МОН

Училиште што ја унапредува меѓуетничката интеграција во образованието

 

Постигнувањето на едно хармонично и мирно граѓанско општество, каде што сите етнички групи ќе бидат почитувани и ќе имаат еднакви можности, е еден од главните приоритети на Владата на Република Македонија. Тоа ги вклучува почитувањето на етничкиот идентитет и интересите на македонските граѓани, и подразбира целосна интеграција на сите граѓани во земјата.

Еден од сегментите во кој треба да се направат клучните промени е и образовниот систем, бидејќи намалената интеракција на меѓуетничките односи може да предизвика поголемо етничко оддалечување кое би резултирало со изолирање на етничките заедници кои живеат во Република Македонија.

Но, и покрај значителниот развој на образовниот систем во изминатите декади и високите стандарди во поглед на образованието на мајчин јазик, настаните се одвиваат во правец на кој треба да му се посвети внимание за да се избегне поголемо етничко оддалечување, предизвикано од недоволното знаење еден за друг и од намалената интеракција.

Интегрирано образование е нов модел на образование кој претставува пример за образование на децата и младината од сите етнички заедници во мултиетничка средина заради нивно подготвување за живот во мултиетничко општество. Овој образовен модел ги негува, ги охрабрува и ги интегрира во себе мултиетничките и мултикултурните вредности, образувањето и надградувањето како на учениците, наставниците и вработените во училиштата, така и на родителите и заедницата, преку негување на хармонични односи кои се темелат на  почитување на разликите, градејќи притоа едно мултиетничко општество. Интенцијата на квалитетното интегрирано образование е градење на современи, успешни и ефективни воспитно-образовни установи кои ќе ги промовираат мултиетничките вредности, индивидуализираниот пристап кон учениците, позитивна емоционална клима и конструктивна повеќенасочна комуникација во пријатен и поттикнувачки училишен амбиент.

 

Резултати од јавниот повик за доделување на парични средства за организирање на активности кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранцијата во основните и средните училишта

Листа на основни училишта

Листа на средни училишта

 

 

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook