По повод Денот на албанската азбука, Министерството за образование и наука, преку серија активности посветени на овој важен ден за албанскиот народ, ќе оддава почит на албанските значајни личности кои оставиле печат врз интелектуалното мислење тука, а и по широко.
Со оглед на ова, Министерот за образование и наука, г-дин Абдилаќим Адеми, денес го посети семејството Несими, при што се сретна со лингвистот, педагогот, истражувачот и една од водечките фигури во научното и интелектуалното размислување на Албанците како во Македонија, така и пошироко, проф. д-р. Ремзи Несими.
Проф.д-р. Ремзи Несими, беше - делегат на Конгресот за Правопис во Тирана одржан во 1972 година каде го прочита рефератот „ Процесот на обединување на албанската литература во Македонија. Професорот Несими е позната личност од албанскиот интелектуален свет, кој дал голем придонес во филолошките науки, посебно во областа на дијалектологијата, со промовирање на уникатниот интелектуализам, во духовното и јазичното богатство во албанската култура во целина.

За време на посетата, Министерот за образование и наука, г-дин Абдилаќим Адеми, му додели на проф.д-р. Ремзи Несими симболично признание за „Значајниот придонес во областа на образованието, науката и албанската култура“.

Проф.д-р Ремзи Несими е роден во селото Одри - Тетово во 1933 година. Средното училиште го завршил во Тетово, високите и постдипломските студии во Белград, а докторирал на Универзитетот во Приштина. Тој работел како лектор на Катедрата на албански јазик и книжевност на Универзитетот во Белград (1962 - 1964), како професор по албански јазик на Педагошката академија во Скопје (1964-1975), бил професор на Катедрата за албански јазик и книжевност на Универзитетот во Скопје (1975-1999). Автор е на неколку научни книги и над 200 научни статии во научни списанија. Тој живее во Скопје и има 80 години.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook