Адеми го посети новото средно училиште во Сарај


    Министерот за образование и наука,  м-р Абдилаќим Адеми со делегација го посети објектот на  средното училиште во Општина Сарај, каде што одблиску го видоа училишниот објект кој веќе е завршен.
„Импресиониран сум од изгледот на училишниот објект  кој е меѓу најдобрите во Македонија. Училишниот објект финансиран од страна на Министерството за образование и наука, Општина Сарај и Град Скопје ќе служи како средно училиште за средношколците од овој регион каде што учениците ќе можат да завршат средно училиште, гимназија и економско - правна струка. Со оваа се остварува долгогодишното барање на жителите и општина Сарај. Училиштето ќе почна да функционира во учебната 2016/2017 година, до тогаш ќе завршат сите процедури за основање, регистрација на правниот субјект и објавување на конкурсот за упис“ истакна министерот Адеми.
Училиштето ќе има по пет паралелки за секоја учебна година - гимназиско образование  и стручно образование. Исто така ќе има и кабинети и други простории за потребите на училиштето.
Досегашната инвестиција изнесува над 50 милиони денари. Министерството за образование и наука ќе го обезбеди потребниот инвентар на училиштето.  

Во изминатите две години се основани три средни училишта на албански јазик,  изградени два нови училишни објекти за средно образование, а  седум средни училишта  се реновирани.
Во фаза на реновирање се 9 албански училишта, исто така ќе се реновираат и 13 основни и  средни училиште меѓу нив и основното училиште во с. Сарај во вредност од 228 илјади евра и реновирање на спортската сала во с. Радуша во вредност од 90 илјади евра.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook