Продолжуваат инвестициите во образованието

 

Министерот за образование и наука, заедно со директорите во министерството, во просториите на МОН пречекаа делегација на ДУИ предводена од Беким Незири, Талат Џафери, Ејуп Рустеми, Арбер Адеми и Пиштар  Лутфиу. На средбата се разговараше за политиките и програмата на ДУИ и на Владата во сферата на образованието и науката.
Министеот Адеми ја информираше делегацијата во врска со напредокот на проектите и за статусот на нивното спроведување. Тој првично се осврна на основното и средното образование за кое ги извести за капиталните инвестиции и проектите со цел подобрување на социјалниот статус на наставниците.
„Во проектите на  МОН за изминатите две години се изградени и реновирани, вкупно Продолжуваат инвстициите во образованието 36 училишни објекти, и во фаза на реновирање се исто така 13 други објекти. Исто така, за потребите на основните и средните училишта изградени се 4 спортски сали, а до крајот на оваа година ќе се заврши изградбата и на 7 други спортски сали. За некои стручни училишта обезбедени се лаборатории и кабинети. Вкупната инвестиција во основното и средното образование на албански јазик за последните две години изнесува 12 милиони евра“, рече Адеми.
Министерот Адеми, исто така, извести за стимулативните мерки кои ги обезбедува Министерството за различните категории на ученици од средните училишта и на оние кои учествуваат на национални и меѓународ Продолжуваат инвстициите во образованиетони натпревари.
Што се однесува до високото образование, буџетот што МОН го предвидува за јавните универзитети секоја година е во пораст. Така, за ДУТ за 2016 година се предвидени 1,6 милиониевра само за капитални инвестиции, што претставува зголемување од 100%. Додека општиот буџет на ДУТ се зголеми за 32% во споредба со оној од 2015 година. Кога на овој износ е додадена и финансиската поддршка дадена на ЈИЕУ и ФИН, проектот за универзитетскиот кампус во Скопје, изградбата на интернатот во Тетово, износот на финансиските ресурси обезбедени за високо образование на албански јазик достигнува 23%.
„Поддршката за ДУТ и за другите институции на високото образование на албански јазик ќе продолжи и во иднина, бидејќи преку нив е и загарантирано образованието на новите генерации и подготовка на поединци кои ќе бидат во можност да се соочат со предизвиците на времето", рече Адеми.
Членовите на делегацијата го пофалија сработеното работа досега во областа на образованието и науката и побараа од одговорните да продолжат со спроведување на програмата и со реализација на проектите со уште поголема ревност. Обврските кои ги имаме спрема граѓаните треба да ги исполниме - беше главната порака од состанокот одржан во просториите на МОН.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook