Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на одбележување на седумдесет години од основањето на Основното училиште „Беса“ во с. Вешала, општина Тетово.
- Денес е реткост да бидеш дел од прослава на јубилеј и тоа не помалку туку 70 години од основање на училиште, како што е основното училиште „Беса“, овде во с. Вешала. Пред 70 години, наставата почна во една училница во училиштето кое тогаше се викаше „Агими“, и каде благодарение на првиот учител Хисни Вела, децата од овој крај, ги научија првите букви и бројки, истакна Адеми.
Денес, рече министерот, над 100 ученици во централното и во подрачното училиште во с. Бозовце, се образуваат по светските трендови.
- Со инвестицијата на Министерството за образование и наука, кое издвои над 3,5 милиони денари, учениците добија парно греење, а беше заменета и столаријата, со што во заборав паднаа ќумбињата и искршените прозорци, кои беа грда слика за образовниот систем, додаде Адеми, напоменувајќи дека образованието е највредната работа на светот.
Образованите млади луѓе, потенцираше тој, се двигателите на една држава.

- Развиена земја, значи и образован народ. Уверен сум дека голем дел од овие ученици по завршување на основното и средното училиште, своето образование ќе го продолжат на еден од универзитетите во Република Македонија, но и надвор од нејзините граници, рече Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook