Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, вчера присуствуваше на проекцијата на филмот „Медена ноќ” на режисерот Иво Трајков, со што официјално беше означен почетокот на практичната работа на новата Јавна научна установа „Институт за филм – Филмска академија Охрид“.

Заменик-министерот истакна дека на Филмската академија во Охрид е предвидено еднаш неделно да има проекција на филм, како дел од наставната програма на образовната институција.

“Верувам дека успешниот старт на Филмската академија ќе значи исклучителен напредок и промоција, како на Охрид така и на Република Македонија во областа на филмската уметност, уште повеќе што сето ова се реализира во соработка со една од петте најстари школи за филм каква што е Академијата за филм од Прага“, изјави Ристовски.

Во рамки на конкурсот за првата година од работата на Академијата се доделени 12 стипендии, меѓу кои македонски, но и студенти од странство, кои самите професори првично ги посочија како студенти со мошне голем потенцијал, кога станува збор за филмската уметност.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook