Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска го посети Средното стручно техничко училиште „Гостивар“ во општина Гостивар. 

- Поводот за посетата е пуштањето во употреба на два нови кабинети, кабинет по физика и кабинет по козметика, со што ова училиште продолжува да инвестира, односно да се снабдува со нови лаборатории и кабинети, изјави министерот Адеми, напоменувајќи дека пред неколку месеци беше пуштен во употреба кабинетот по електротехника, кој успешно функционира.
Се надевам, истакна Адеми, дека овие кабинети ќе бидат правилно употребувани од професорите и ќе го зголемат квалитетот на образованието, а исто така ќе го зголемат и бројот на ученици кои ќе се запишуваат во ова училиште.

- Средното стручно образование е многу важно и ова се поклопува со нашите приоритети како министерство и како Влада, затоа што сакаме овие училишта да бидат поактрактивни, во овие училишта учениците да добиваат знаење и вештини, за да продолжат со своето образование на некој од универзитетите, а исто така кога ќе го завршат средното образование да можат да се самовработат или да бидат кадар подготвен за вработување, рече Адеми, додавајќи дека ефектите се позитивни, и дека оваа учебна година во ова училиште има поголем број запишани ученици во прва година.

- Се надевам дека овој тренд ќе продолжи и понатаму, од аспект на подобрување на условите за образование и зголемување на критериумите за запишување во гимназиско или медицинско средно образование, потенцираше Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook