Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска, заедно со заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, на одбележувањето на Меѓународниот ден на слепите лица или Денот на Белиот стап, присуствуваа на свеченото пуштање во употреба на новата училишна зграда на државното училиште за рехабилитација на деца и млади со оштетен вид „Димитар Влахов“ во Скопје.

- Новиот објект со површина од 463 метри квадратни е донација на Европската команда на Армијата на САД, која за овој проект издвои околу 363 илјади долари. Со помош на нашите пријатели од Војската на САД, учениците добија современ објект, опремен со сите помошни и нагледни средства. Движењето низ училишната зграда ќе им биде олеснето на учениците, бидејќи таа е опремена со дактилни патеки, специјално наменети за лицата со ошетен вид, истакна министерот Адеми.

Одговорна држава, додаде Адеми, е онаа која подеднакво се грижи за сите свои граѓани. Во таа насока можам да кажам дека Министерството за образование и наука, Владата на Република Македонија и другите надлежни институции системски работат на подобрување на животот на сите луѓе со попреченост во нашата земја.

- Да споменам дека со Брајовиот печатар кој го доби училиштетот „Димитар Влахов“, учениците можат непречено да учат и да читаат литература. И процесот на инклузија ги дава своите резултати, се повеќе ученици со посебни образовни потреби успеваат да го завршат училиштето и да се стекнат со знаења и вештини кои ќе им помогнат во животот. Но нашите заложби не запираат со одбележувањето на некој меѓународен ден или јубилеј, рече Адеми, напоменувајќи дека во министерството за образование и наука се работи 365 дена во годината за да се создадат еднакви услови и можности за сите ученици.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook