Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми заедно со амбасадорите на Швајцарија и Холандија, Стефано Лазарото и Вотер Пломп и заменик шефот на Мисијата на ОБСЕ, Мариане Берец, присуствуваше на хепенингот организиран по повод годишниот настан „Заедно градиме мостови“. Адеми во оваа прилика истакна дека богат е оној човек кој има многу пријатели, кој ги разбира иако имаат различен мајчин јазик и иако припаѓаат на различна етничка заедница.

„Нашата земја е пример како треба да се е гради, негува и почитува мултиетичноста. Проектот „Градиме мостови“, реализиран од страна Министерството за образование и наука, ОБСЕ и Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија, придонесува уште повеќе во зацврстување на тој фундамент на нашето општество. Преку заедничките активности кои вклучуваат ученици од различни етнички заедници и различни наставни јазици, се зголемува меѓусебното разбирање и интеграцијата на децата во училишната средина“, рече Адеми.

На настанот присуствуваа повеќе од 700 ученици од 30 училишта, добитници на грантовите на фондот „Градиме мостови“.
„Уверен сум дека тука меѓу Вас, има многу пријатели од различна националност, а кои воопшто и не обрнуваат внимание на тоа, затоа што играта и другарувањето ви се пре се. И знам дека многу лесно се разбирате, бидејќи пред Вас нема никакви бариери и пречки. Ние треба да учиме од Вас! Вие сте нашиот пример како навистина се „градат мостови“!“, рече Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook