Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на Деветиот Меѓународен семинар по албанологија на Државниот универзитет во Тетово на тема: „Локалното и универзалното во албанската култура“.

- Научните, историските, етно-културните и јазичните сесии, како што се „Македонија историски и сегашен проблем”, ”Албанските канони“, “Албанската книжевност создавана во Македонија како интегрален дел на албанската книжевност“ како и “Лексичките, дијалектните и регионалните пристигнувања во областа на албанскиот јазик“ предвидени за презентација и дебата даваат да се разбере дека овој семинар веќе го доби вистинскиот научен атрибут, а Државниот универзитет во Тетово го доби епитетот за квалитетни студии и предизвик на аргументите и научните факти, истакна министерот Адеми.

Семинарот, рече Адеми, се разбира заблагодарувајќи се на раководството и на академскиот кадар, има изградено солидна традиција и претставува стабилна институција, но за да продолжи да остане така, треба повеќе да се инвестира.
- Треба да се развива во чекор со светските научни трендови, кои што се многу тешки да се постигнат денес, поради техничките, технолошките и другите достигнувања. Сепак семинарот ја достигна својата издржливост, но исто така треба да се обезбеди и неопходната инфраструктура со цел албанологијата да функционира покрај глобалната наука, така што научните резултати на албанологијата, да се користат од страна на глобалната наука. Во овој аспект несомнено дека вашата институција ќе има безрезервна поддршка од страна на Министерството за образование и наука на Република Македонија, потенцираше министерот Адеми во своето обраќање.

Науката и културата, истакна тој, се концептуално посебни идентитети, но, во суштина имаат унифицирана материја.

- Во сите дефиниции за науката и културата, идеите се описни и капиларни кои што во суштина претставуваат комплементарни и обединувачки идеи. Иако, хронолошките и историските студии за науката и културата во албанскиот свет се во емпириска фаза и не се многу развиени, сепак од прв поглед може да се констатира дека науката, културата и јазикот на вековното патување на албанскиот народ беа неопходни инструменти за националната еманципација, додаде Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook