Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска денес заедно со директорот на УНИЦЕФ присуствуваше на одбележувањето на „Најголемиот глобален час“, како манифестација во која учествуваат повеќе од 100 земји во светот, кон која се приклучи и Република Македонија.

- Се работи за вкупно 17 глобални цели со кои ќе се подобруваат трите најважни работи во наредните 15 години: Крај на сиромаштијата, Борба против нееднаквоста и неправдата, Климатски промените. А поддршка кон нивното остварување можеме да дадеме само доколку нашите деца, учениците уште од најмали години ги едуцираме како треба да постапуваат и на кој начин можат да придонесат кон тоа, истакна министерот Адеми.

За таа цел, напомена тој, во текот на оваа недела основните училишта во земјата, учениците од третто до деветто одделение ќе погледнат анимиран филм и слушнат кратки лекции за запознавање со најважните глобални цели и ќе почувствуваат дека навистина се дел од она што се случува во светот, и дека тие се движечка сила за имплементација на целите во иднина.

- Нека биде ова една порака дека и нашата земја го дели ставот со целиот свет кога се во прашање заложбите за градење на подобра планета и подобар живот, рече министерот Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook