Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на промоцијата на документарниот филм „БЕСА (ветување)“, која се одржа во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија. Во оваа прилика Адеми истакна дека е посебна чест за него и за Министерството за образование и наука на Република Македонија, што присуствува на овој настан.

„Албанската Беса е вечна и светски позната доблест. Тоа е свет збор даден на пријател, ветување кое не знае за предавство, па дури и ако се мери по цена на животот. Оваа дадена беса им помогнала на многу Евреи да се спасат од нацистичките чизми за време на Втората Светска војна, во Албанија и албанските територии на Балканот “, рече Адеми.

Адеми додаде дека се надева дека филмскиот проект, документарецот „БЕСА (ветување)“ ќе даде повеќе информации, инспирација и лекциии од минатото, за да може иднината да се направи подобра и посветла.

„Овој 11 септември, овој настан вечерва, нека биде уште една можност, сите заедно да изразиме повеќе хармонија, разбирање и меѓусебна толеранција“, рече Адеми.

Документарниот филм „Беса (ветување)“ е базиран на вистински докази за спасувањето на Евреите од страна на Албанците за време на Втората светска војна.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook