Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска го посети Факултетот за Исламски науки, при што оставри средба со поглаварот на Исламската верска заедница Реисот Реџепи и раководството на факултетот.

- Денес сме тука, во посета на Факултетот за Исламски науки, кој овие денови доби акредитација за наставните програми, а исто времено доби и финансиска помош од Министерството за образование и наука во висина од шеесет и пет илјади евра, изјави Адеми.

Овој факултет, напомена министерот, учествува во создавањето теолози, кои подоцна се вклучуваат во образовониот процес во Република Македонија, како и во верското училиште кое е под надлежност на Исламската верска заедница.

- Факултетот за Исламски науки е основан од страна на Исламската верска заедница, но во текот на неговото работење, тој ќе се раководи и по два закона, Законот за високото образование и Законот за верските заедници, додаде Адеми.

Поглаварот на ИВЗ, реисот Реџепи заблагодарувајќи се на финансиската помош од Министерството за образование и наука, напомена дека оваа високообразовна институција ќе продуцира кадри кои ќе даваат автентична интерпретација на исламот, и истите ќе бидат вклучени во работата на ИВЗ и образовните институции.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook