Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денес остари работа средба со Н.Е. Стефано Лазарото, амбасадор на Швајцарија во Република Македонија.

На средбата министерот Адеми и амбасадорот Лазарото, ја истакнаа одличната соработка меѓу двете земји, при што двајцата заеднички констатираа дека има простор за продлабочување на односите во полето на образованието и наука.

Министерот Адеми, го информираше амбасадорот за степенот на реализација на проектот за интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем, кој се спроведува во сите основни и средни училишта во Република Македонија од учебната 2010/2011 година. Програмата на овој проект се реализира врз основа на заклучоци на Владата на Република македонија со кои треба да се подигне степенот на еколошките активности во градинките и основните и средните училишта, како и вклучување на теми од областа на екологијата и животната средина во наставните програми по соодветни предмети во училиштата. Овој проект за цел има воведување на еколошкото образование во постојниот задолжителен курикулум во сите основни и средни училишта, како и да ја издигне јавната свест во однос на прашањата поврзанио со заштитата на животната средина.

Министерот за време на средбата исто така се осврна и на реализацијата на проектот „Градиме мостови“.

Амбасадорот Лазарото, го информираше министерот Адеми, дека во овој период ќе се разгледува можноста за поддршка на пројектот во стручниот образовен систем во Република Македонија.

Двајцата соговорници се согласија дека соработката треба да продолжи и да се продлабочи.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook