Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денес за време на посетата на Основното училиште „Братство-Миѓени“ во Тетово, оствари средба со Астрид Торс, Висок Комесар на ОБСЕ за национални малцинства.

- На средбата со Високиот комесар разговаравме за Стратегијата за интегрирано образование, која во иднина треба да биде дел од образовниот процес во Република Македонија. Исто така ја запознав г-ѓата Торс за реформите на Педагошките факултети, при што предочив дека идните наставници ќе се образуваат и за имплементација на интегрираното образование, изјави министерот Адеми.

Министерот Адеми, напомена дека соживот и етничка интеграција во Република Македонија постои и одлично функционира, преку заедничките активности на учениците од различни националности.

- Ова училиште е само едно од примерите кои можете да ги сретнете во Република Македонија, каде рамо до рамо учат, се дружат, спортуваат ученици кои не се разликуваат по ништо друго освен по верата. Овие ученици се иднината на Република Македонија, тие уште од мали учат да се почитуваат меѓу себе, учат дека недоразбирањата се надминуваат единствено преку дијалог, а не со насилство, истакна Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook