Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денес заедно со УСАИД и Фондацијата „Чекор по Чекор“ го потпишаа Меморандум за разбирање и соработка, со кој се продолжува со реализација на Проектот „Со читање до лидерство“.

- Главната цел на овој проект е да ги процени и подобри основните вештини по мајчин јазик и математика кај учениците од првиот циклус во основното образование, како и да ја зајакне педагошката практика на наставниците, особено вештините кои се однесуваат на дијагностичко и формативно оценување, и да ја зголеми јавната свест за важноста на јазичната и математичката писменост, изјави Адеми.

Проектот, напомена министерот, ќе се спроведе во сите региони на Република Македонија, како урбани така и рурални и ќе бидат опфатени ученици од сите етнички, полови и социјални групи.

- Во рамките на овој проект, за прв пат во мај 2014 година беше извршено систематско собирање податоци за постигањата по математика и мајчин јазик кај учениците од второ и трето одделение во одбран број училишта од целата држава. Целта на овие податоци е да ни покажат колку децата успеале да ги совладаат основните јазични и математички вештини во првите години од нивното образование, рече Адеми, напоменувајќи дека оваа информација е од суштинско значење за подобрување на квалитетот на образованието во почетните одделенија во Македонија.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook