Министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми и заменик министерот Спиро Ристовски, денеска, присуствуваа на донаторската конференција посветена на интегрираното образование, која се одржа во присуство на претставници од надлежните институции кои делуваат во сферата на образованието, како и претставници на амбасади и меѓународни организации кои го поддржуваат процесот на интеграција на образованието во земјата.

„Она што сакам да го истакнам во контекст на интегрираното образование е дека Република Македонија е земја во која со години се негува и надградува мултикултурноста и мултиетничноста и тоа благодарение на она што децата го учат за меѓусебните различности од најмала возраст. Со помош на нашите партнери, спроведовме низа мерки кои придонесуваат во „градењето“ на училишта во кои децата ќе учат заедно, без разлика на кој етникум припаѓаат“ истакна во оваа прилика министерот Адеми.

Во своето обраќање министерот се осврна на неколку проекти и активности кои треба да се спроведат во иднина, како и на проектите кои тековно се спроведуваат, вклучувајќи ги: Проектот за Меѓуетничка Интеграција во Образованието на УСАИД, Проектот на Британската амбасада „Сите сме еднакви”, проектите на ЕУ преку ИПА програмата...

„Министерството за образование и наука планира во иднина да ги зголеми средствата за реализација на сите проекти за спроведување на интегрираното образование, бидејќи станува збор за доста обемен и сложен процес, во чија реализација добредојдена е помошта која пристигнува од нашите партнери и меѓународни донатори, и тоа поддршката од УСАИД, ОБСЕ, Нансен Дијалог Центарот, како и од другите пријатели на образованието на Република Македонија“ додаде министерот Адеми.

Заменик министерот Ристовски посочи дека интегрираното образование е една од областите на која што Владата на Република Македонија и Министерството за образование и наука посветуваат сериозно внимание, вложувајќи многу труд и средства во насока на обезбедување континуиран развој.

„Многупати земјите од регионот и пошироко, дури и оние најразвиените нé посочувале како пример кој треба да се следи и почитува, каде преку воспитно образовниот систем секоја од заедниците го ужива правото на настава и едукација на својот мајчин јазик. Токму тој пример и таа пракса во која делбите на учениците по верска, етничка или било каква друга основа се неприфатливи, ќе продолжиме да ја продлабочуваме и унапредуваме во духот на добрите меѓуетнички релации“ рече Ристовски во своето обраќање.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook