Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денес присуствуваше на манифестацијата посветена на проектот „Градиме мостови“, кој се реализира со соработка меѓу Министерството за образование и наука, ОБСЕ и Амбасадата на Швајцарија.

Фондот „Градиме мостови“ е заедничка заложба на Министерството за образование и наука, Амбасадата на Швајцарија и Мисијата на ОБСЕ во Скопје за поддршка на заеднички активности во училиштата кои вклучуваат ученици од различни заедници и различни наставни јазици со цел да се зголеми интеракцијата, разбирањето и интеграцијата во училишната средина.

- Мултиетничноста е белег на Република Македонија. Уверен сум дека никаде во светот, етничките заедници не соработуваат на начин на кој тоа се прави во Македонија. Да се научи нешто за оној – различиот од себе, го збогатува нашиот дух и желба за соработка, истакна министерот Адеми.

Кога ќе го запознаетe поинаквиот од себе, додаде министерот Адеми, ќе ги разберете неговите животни сфаќања, ќе научите зошто едните се прекрстуваат, а другите клекнуваат и се молат.

- Ќе сфатите дека и тој има мани и доблести како и вие, но на крајот се се сведува на фактот дека сите сме еднакви и исти. Никогаш немој да дозволите предрасудите да бидат мотивот кога треба да соработувате со различниот по религијата, бојата на кожата, социјалниот статус. Да се научи за другите е огромен плус во Вашиот живот, ќе сфатите дека и тој е човек како и Вие, дека не е ништо поразличен од Вас и дека ги сака истите работи, кои ги сакате и Вие, рече министерот напоменувајќи дека дружењето на учениците кои беа дел од овој проект ќе продолжи и по завршување на истиот.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook