Министерот за образование и наука, М-р Абдилаќим Адеми денеска го посети средното професионално училиште „Моша Пјаде“ во Тетово каде учествваше на промоција на електронската опрема за техничките струки во ова училиште. Оваа инвестиција е потпомогната од Нансен Дијалог Центар од Норвешка. Адеми истакна дека оваа инвестиција ќе ги подобри условите за работа на учениците во ова професионално училиште и дека овие струки ќе бидат попривлечни. Истовремено, додаде тој, учениците ќе се здобијат со вештини и способности за наоѓање работа и за развивање на понатамошната кариера во високото образование.

Министерот Адеми одговарајќи на прашањата на новинарите во врска со промените на имињата на училиштата во Тетово истакна:
„Главната компонента за квалитетот на образованието сигурно не е името на едно училиште, туку активноста која се одвива во тоа училиште, но исто така, учениците и вработените на некој начин треба да го чувствуваат училиштето како нивно и преку името кое го носи тоа училиште. Ако Вие денеска направите една анкета со учениците од ова училиште каде денеска се наоѓаме, за тоа кој е Моша Пјаде, Ви гарантирам дека 99.9 отсто нема да знаат кој е тој. Така да ова е еден процес кој ние треба да го следиме, тоа е еден процес кој треба да го адаптираме со актуелните околности, но и според потребите на учениците, родителите, но и на вработените и се надевам дека во соработка со општината Тетово барем за ова училиште каде се наоѓаме ќе се најде брзо решение. Важно е учениците и вработените во ова училиште да го чувствуваат училиштето како нивно и преку името кое го носи“, истакна министерот Адеми.

Тој во текот на денешниот ден во Тетово го посети и ОУ „Миѓени“ каде одблизу го следеше процесот на интергрираното образование и ваннаставните активности.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook