Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска присуствуваше на дебата на тема „Екстерно проверување на постигнатиот успех на учениците“, организирана од Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар.

На дебатата присуствуваа и претставници на СОНК, Бирото за развој на образованието, Центарот за стручно образование и обука, директори на училишта, наставници, ученици, односно сите кои на некој начин се вклучени во процесот на екстерното тестирање.

Главната цел на дебатата е да се разгледа досегашното искуство и предизвиците од имплементацијата на процесот на екстерно тестирање, со цел тој да продолжи успешно да се имплементира и надградува во оваа и во сите понатамошни учебни години.
„На некој начин сите се согласуваат дека екстерно оценување треба да има, меѓутоа секој од свој аспект дава предлози и забелешки што евентуално би требало да се менува, кои, секако дека ќе ги имаме во предвид при евентуални измени во Законот за основно и средно образование во делот на екстерно оценување“, рече Адеми.

Оваа дебата е дел од социјалниот дијалог со СОНК, за кој, како што нагласи Адеми е најголемиот партнер на Министерството за образование и наука во реформирањето на образовниот систем и партнер во спроведувањето на оваа и на бројни други реформи.

„Едно од барањата на СОНК е да се дебатира за екстерното оценување. Денеска имаме и претставници од СОНК и на некој начин ние почнавме и да го реализираме тоа што го договоривме со нив“, истакна Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook