Веб-апликацијата E-CRIS како информациски систем за истражувачката дејност е развиена да овозможи бесплатна понуда на корисниците на апликациите COBISS. Во Република Северна Македонија, Информацискиот систем за истражувачка дејност E-CRIS.МК го управува Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Примарната цел на E-CRIS.МК е креирање на база на податоци на истражувачи, истражувачки установи и оддели чија основна дејност е научно-истражувачка, истражувачки проекти и нивен непосреден увид во биографските и библиографските податоци. Тенденцијата на Националниот E-CRIS систем е постоење на национална евиденција преку регистрирање на истражувачите, регистрирање на истражувачките институции, резултати од истражувањата, публикации, трудови и слично.


Во контекст на Европскиот концепт за отворена наука и отворен пристап до бази на податоци, Министерството за образование и наука ги охрабрува истражувачите како и истражувачките установи кои не се регистрирани да се регистрираат на националниот E-CRIS систем, а истражувачите кои објавуваат трудови со фактор на влијание во меѓународно научно списание и истражувачите кои учествуваат со свои трудови на меѓународни научни собири, финансиски поддржани од Министерството за образование и наука, да ги објават трудовите во оваа база на податоци.


Линк за E-CRIS.МК: http://e-cris.mk.cobiss.net/about/cris.aspx?lang=mac

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook