Заменик Министерката за образование и наука М-р Елизабета Наумовска, денес го посети Државното средно училиште ,,СВ. Наум Охридски“ – Скопје каде се запозна со условите и начинот на кој се организира процесот на рехабилитација и образование на учениците со посебни образовни потреби.


За време на посетата Наумовска разговараше со раководството на училиште околу предизвиците во секојдневното работење и евентуални решенија за нивно надминување во интерес на учениците и обезбедување на што подобра едукација, заради целосно искористување на нивниот потенцијал и подготовка за интегрирање во сите сфери на општественото живеење по завршување на училиштето.


Заменик министерката Наумовска истакна дека сите деца имаат подеднакво право на образование и квалитетна едукација, независно на специфичноста на нивните потреби и затоа е тука државата да им го овозможи тоа право, помагајќи им во оформувањето како личности кои ќе можат да го вложат капацитетот кој го поседуваат во својата земја.


Таа додаде дека како и за сите останати земји од регионот, така и за Република Северна Македонија, концептот на инклузивоност во образованието е релативно нов, но прифатен и постојано се надградува, водејќи се притоа по најдобрите интереси на учениците со попречености.

IMG-37b54f0aa670660529ce1cd4d3a051f6-V.jpg

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook