Придружете ни се на презентацијата на 17 септември за да дознаете како ЕУ ги поддржува државите-членки да понудат образование и нега во раното детство со висок квалитет за сите мали деца, од раѓање до основно училиште...


Соглсно европскиот столб за социјални права, во кој се наведува дека „децата имаат право на образование и на нега во раното детство со висок квалитет коишто се достапни“, Советот на 22 мај 2019 година донесе препорака за „Висококвалитетни системи за образование и нега во раното детство“. Избраната претседателка Урсула фон дер Лејен, во нејзината „Агенда за Европа“ најави соодветна инвестиција од Европскиот социјален фонд+за подобрување на квалитетот и пристапноста до системите за образование и нега во раното детство.

На конференцијата ќе биде презентирана Препораката на Советот (линк Council recommendation) со посебен осврт на Рамката за квалитет на ЕУ, којашто ја промовира, како и на акциите што треба да се спроведат низ Европа за да им се даде најдобар почеток на животот на сите деца и семејства.


За да го поддржи разбирањето на секторот и да го набљудува неговиот напредок, Евридика ќе го презентира извештајот Клучни податоци за образование и нега во раното детство (линк Council recommendation)) (изданието за 2019 година), нагласувајќи ги успесите и предизвиците на различните системи за образование и нега во раното детство во Европа.


Кога? 17 септември2019, 12.30-14.00

Веб стриминг: https://webcast.ec.europa.eu/presentation-of-the-council-recommendation-and-the-eurydice-key-data-on-early-childhood-education-and-care-17-09-19

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook