Почитувани наставници,

Министерството за образование и наука и Министерството за информатичко општество и администрација во соработка со Фондацијата Метаморфозис, Ве повикуваат да се пријавите на Европската недела на кодирање (EU Code Week 2018), која ќе се одржи помеѓу 6 и 21 октомври 2018 година на различни локации во повеќе од земји од Европа и пошироко.

Неделата на кодирање е иницијатива поддржана од Европската Комисија и истата е лансирана за прв пат во 2013-та година, и има за цел зголемување на дигиталните вештини во Европа. Во рамките на Европската недела на кодирање во 2017 година беа одржани вкупно 25.089 настани во 52 земји ширум светот, а учество земаа над 1 милион учесници. Македонија активно учествува во Европската недела на кодирање преку пријавување на настани во различни образовни институции, а оваа година сакаме да обезбедиме што поголемо присуство на нашите училишта со што би се зголемил интересот и основните вештини кај најмладите за програмирање и развивање на дигитални вештини.

Со регистрирање на настан во Вашето училиште, го давате својот придонес за подигнување на свеста кај најмладите за развивање на дигитални вештини, како важна стратешка цел за земјите од Европската Унија, на која во тек на Дигиталниот самит на Западен Балкан во Скопје ни укажа и еврокомесарката Марија Габриел.

Повеќе информации околу начинот на пријавување за овој настан можете да најдете на следниот линк.


DOPIS_broj_12-10503_od_5.9.2018.pdf


 

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook