Образовните реформи во земјата кои неодамна започнаа да се имплементираат или се во фаза на подготовка се креираат по примерот на развиените европски земји и за истите, наместо брзање, потребно е време и максимална посветеност. Ова го истакна министерот за образование и наука, на денешната прес конференција по повод реализираните и тековни активности на Министерството за образование и наука во изминатите триесетина денови откако ја презеде министерската позиција.

Истакна дека еден од приоритетите е усвојување на нова законска регулатива со цел континуирано унапредување на прописите кои ги регулираат правата, обврските и можностите во областа на образованието и наука и во тој контекст во изминатите денови е усвоен нов Закон за поддршка при купување на музички инструменти од страна на учениците и студентите, додека во фаза на подготовка е Закон за основно образование, а наскоро ќе започнат и активностите за изработка на нов Закон за средното образование.

„Кога се работи за крупни законски решенија, не треба да се брза, затоа што сме виделе усвојување закони, а потоа многу бргу измени и дополнувања на тие закони. Законот за основно образование е многу значаен и затоа треба да се најде најдоброто решение. Се работи за креирање квалитетен воспитно-образовен систем за иднината на нашите деца, рече Адеми.

Одговарајќи на новинарско прашање по однос на примената на новите наставни програми за учениците од прво одделение, новина која беше најавена на почетокот на годината дека ќе започне од први септември, тој истакна дека всушност, нивната примена ќе зависи од усвојувањето на новиот закон.

Нагласи дека во фаза на подготовка е втора верзија на Законот за основно образование и во процесот на креирање се вклучени сите засегнати страни, наставници, граѓански организации, меѓународни партнери и образовни експерти.

Како позначајна реформа го издвои воведувањето на концептот на дуално образование во средните стручни училишта, по примерот на германскиот модел.

„Дуалното стручно образование подразбира поголема соработка меѓу училиштата и бизнис - секторот, односно повеќе пракса на учениците и тоа директно, на работното место, под менторство на вработените во компаниите. Целта е да се стекнат потребните компетенции и вештини кои ќе им овозможат вработување на младите непосредно по завршување на нивното образование“, рече Адеми додавајќи дека се работи реформа од која големи се очекувањата зашто таа директно влијае на кратењето на времето за премин од образование кон работа.

Во однос на учебниците кои се применуваат во основното и средното образование, Адеми рече дека се формирани комисии за измени до 30 проценти од содржината на повеќе учебници, со цел да бидат коригирани неточните податоци или пак да се направат одредени дополнувања на фактите.

Информираше дека се донесени решенија за учебници за италијански јазик, кој од септември (покрај францускиот и германскиот) ќе биде втор странски јазик за сите одделенија во основно и за сите години во средно.

Босанскиот јазик, пак, од претстојната 2018/2019 година се воведува во редовната настава во основното деветгодишно образование, за што е одобрен и наставниот план.

На крајот од обраќањето, потенцираше дека тој и министерството остануваат отворени за соработка и работа со сите општествени чинители кои, како што рече, имаат интерес, желба и добри предлози и идеи за надградување и надополнување на националниот образовен систем се со една цел да бидат обезбедени повеќе и подобри образовни можности за граѓаните.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

upatstvo priracnik

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook