Стручното образование мора да биде пофлексибилно кога е во прашање неговото прилагодување кон потребите на пазарот на трудот, бидејќи само така ќе се создаваат ученици со соодветни знаења, вештини и компетенции, со кои веднаш по завршувањето на образовниот процес ќе можат да се вработат и да одговорат на барањата на работодавачите.

Ова го истакна министерот за образование и наука, Арбер Адеми кој учествува на дводневната Pегионална конференција посветена на промените во областа на стручното и техничкото образование во земјите од Западен Балкан, која се одржува во Берлин, во организација на Германското Федерално Министерство за економска соработка и развоји Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ).

Во своето обраќање пред учесниците, министерот Адеми нагласи дека Владата на Република Македонија е свесна за важноста на стручното образование и во тој контекст интензивно работи на унапредување на неговиот квалитет, но и на подигнување на атрактивноста со цел што повеќе ученици да се одлучуваат за овој тип на образование кој обезбедува полесна трансформација од образование кон работа.

„За квалитетно стручно образование не можеме да зборуваме доколку, повеќе внимание посветуваме на теоретското знаење, а помалку на практичните вештини и компетенции на учениците. Затоа пристапивме кон зголемување на часовите по практична обука, не само во училиштето, туку и во компанија кај работодавач, што е одлична средина за учење и развој на вештини за исполнување на работните задачи. Паралелно работиме и на модернизација на постојните и воведување на нови, таканаречени модуларни наставни програми во училиштата кои се засноваат на резултатите од учење и оценување на резултатите од учењето“, рече Адеми додавајќи дека голема придобивка се очекува и од дуалното образование, кое по примерот на развиените европски земји, започнува од годинава и ќе се имплементира етапно.

На конференцијата и останатите учесници ги изнесуваат позитивните практики и искуства во делот на реформирање на стручното образование и обука во земјите од кои доаѓаат. На крајот се очекува да бидат сумирани заклучоци и препораки за генерално постапување на земјите од Западен Балкан со цел унапредување на образовната сфера која за сега, продуцира недоволен број на кадри за придонес кон одржлив раст на Pегионалната економија.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook