Министерот за образование и наука Арбер Адеми учествува на седмиот министерски состанок кој денес и утре се одржува во Брисел, а го организира Европската комисија во рамки на Платформата за образование и обука на земјите од Западен Балкан.

На првиот ден од состанокот, министерот Адеми се обрати на панел дискусијата посветена на предизвиците со кои се соочуваат земјите од Западен Балкан во областа на науката и истражувањето, на која истакна дека Владата на Република Македонија е свесна дека најдобра алтернатива за општествено – економски напредок, освен во образованието се и вложувањата во науката, истражувањето и иновациите и токму затоа, преземени се бројни активности и започнати се низа проекти кои на среден и долг рок треба да обезбедат напредок на овие сфери.

Меѓу другото, тој се осврна и на новата Стратегија за образование на земјата за периодот до 2025 година, за која како што рече е значаен стратешки документ кој значително ќе помогне во остварувањето на приоритетната владина цел, а тоа е интеграција на националниот образовен систем во европскиот образовен простор. Потенцираше дека Стратегијата е изработена и ќе се реализира заедно со сите засегнати страни, што според него, претставува гаранција за ефикасност и ефективност.

Подетално по однос на активностите кои произлегуваат од Стратегијата ќе се произнесе во текот на утрешниот ден, за кога се предвидени и панел дискусии посветени на предизвиците и политиките за развој на основното, средното и високото образование во земјите од Западен Балкан.

На министерскиот состанок присуствуваат и високи претставници на Европската комисија и Генералниот директорат за образование и култура, Директоратот за проширување како и министрите и високи претставници на  министерствата за образование  на Македонија,  Албанија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина и Косово.

Платформата за образование и обука на земјите од Западен Балкан е создадена во 2012 година и има за цел да иницира поголема соработка помеѓу институциите на системот во сите земји од регионот, со цел да се разменуваат позитивни примери и искуства, да бидат детектирани образовните предизвици и да се обезбеди заеднички пристап за нивно надминување.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook