Босанскиот јазик станува дел во редовната настава во основното деветгодишно образование во Република Македонија. Ова беше главната тема на разговор за време на денешната средба помеѓу министерот за образование и наука, Арбер Адеми и амбасадорката на Босна и Херцеговина во земјата, Лепа Бабиќ, која изрази задоволство што од новата учебна 2018/2019 година на припадниците на бошњачката етничка заедница во земјава им се овозможува да учат на својот мајчин јазик.

Како што информираше министерот Адеми, за оваа намена веќе се направени промени во наставните планови, но и преведени се постојните наставни програми за предметите во прво одделение, кои ќе ги заменат досегашните таканаречени експериментални програми. Адеми посочи дека етапно ќе бидат корегирани и наставните планови и ќе се изработуваат наставни програми и за повисоките одделенија од основното образование.

Министерот за образование и наука напомена дека актуелната влада посветува максимална грижа кон сите граѓани на Македонија, независно од етничката и религиска припадност и дека заложбите за обезбедување на еднакви права и можности остануваат приоритет во агендата за делување во периодот што следи.

На средбата се разговараше и на други теми, со особен акцент на соработката помеѓу двете земји во областа на високото образование и науката, каде постои простор за продлабочување на релациите, преку интензивирање на мобилноста на наставен кадар и студенти и подготовка и реализација на билатерални научно – истражувачки проекти.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook