Министерот за образование и наука, Арбер Адеми присуствуваше на пуштањето во употреба на реновираниот Оддел за хибридна конвенционална нуклеарно медицинска дијагностика при Институтот за патофизиологија и нуклеарна медицина во Скопје и на промоција на нова SPECT/CT гама камера, со која значително ќе се унапреди испораката на услугите кон граѓаните во областа на медицинската дијагностика.

Станува збор за инвестиција реализирана со поддршка на Меѓународната агенција за атомска енергија, со која Република Македонија има потпишана програмска рамка за техничка соработка, а национален координатор на активностите е Министерството за образование и наука.

„Денес промовираме модернизирани услови за работа и нова опрема, која има двојна важност, односно значи осовременување на медицинската дијагностика од една страна, а од друга страна ќе обезбеди унапредување на можностите за истражување во областа на нуклеарната медицина што е од особено големо значење, заради следење на современите текови и трендови во оваа област и за напредок во работењето на домашните научници и научно истражувачки работници“ рече Адеми.

Тој се заблагодари на Меѓународната агенција за континуираната поддршка и придонес во унапредувањето на националниот систем за здравствена заштита, земјоделството, безбедноста на храната, културното наследство и повеќе други области, потенцирајќи дека очекува плодната и успешна соработка да продолжи да се продлабочува и да дава уште поголеми резултати.

Нагласи дека секогаш кога постои можност, вложувањата во науката треба да се зголемуваат колку што е можно повеќе, затоа што станува збор за област која е еден од основните столбови на севкупниот општествено – економски просперитет на земјите кои, како што рече, немаат друга алтернатива за напредок освен да вложуваат и на глобалниот свет да му понудат квалитетни знаења, современи научни достигнувања и иновации.

A1

A2


A3

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook