Националната комисија  за УНЕСКО  при Министерството за култура известува дека  Генералниот директор  на УНЕСКО упатува повик до државите членки  да поднесат барања за реализација  на проекти во рамките на Програмата за партиципација на УНЕСКО за 2018-2019 година, кои треба да бидат во согласност со приоритетите на Регуларната програма на организацијата.

Секоја  членка,  преку својата  Национална комисија за УНЕСКО,   може да поднесе најмногу до 7  барања или предлог национални проекти (2 предлог-проекта од областa  на  науката, 2 предлог-проекта од областa  на  образованието и 2 предлог-проекта од областa  на  културата, и 1 предлог-проект од областа на животната средина) и 1  регионален  предлог  проект.

Националните проекти се финансираат до 26.000 долари, интеррегионалните и субрегионалните  проекти  до 28.000, а регионалните проекти до  38.000 долари.

Со цел да се обезбедат потребните поддршки од другите држави за меѓународните проекти и навреме да се достават до УНЕСКО, краен рок за поднесување на предлозите за проекти во Министерството за образование и наука е 5  јуни 2018 година.  

Предлог-проектите од областа на образованието и науката задолжително се поднесуваат на  македонски јазик со верзија на англиски или француски јазик.

Сите предлог проекти кои ќе бидат доставени после наведениот датум нема да бидат земени  во предвид.

Подетални информации за условите и постапката за  избор на предлог проектите може да се  најдат во Програмата за партиципација на УНЕСКО за 2018  - 2019 година  - 39 Ц/5, на интернет страна на УНЕСКО (www.unesco.org).

Формуларите за поднесување на предлог проекти може да се превземат од следнава интернет адреса:


http://www.unesco.org/new/en/member-states/mscontent/participation-programme/

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook