На 01.03.2018 година, министерката за образование и наука проф. д-р Рената Дескоска, оствари средба со Сузан Флокен, директорката на Европската конфедерација на синдикатите за образование, придружена од претседателот на СОНК, г. Јаким Неделков.

На средбата, министерката Дескоска изјави дека МОН отвори широк консултативен процес во кој се вклучени претставници на синдикалните организации во сите образовни реформи во основното, средното и високото образование. Во овие работни групи се вклучени претставниците на Наставничкиот пленум, МЕСО, НаКС, како и преставниците на СОНК.

Министерството за образование и наука не поддржува барање за ексклузивно учество на било кој синдикат во реформите, туку силно се залага за принципот на отворени врати и суштински дијалог со сите кои можат да помогнат во реформите.

На состанокот, министерката Дескоска најави дека Владата планира да го реши проблемот со договорите за вработување на определено време, преку давање согласности за трајно вработување на наставниот кадар.

Воедно, должни сме да ја информираме јавноста дека проблемот со вработувањата на наставниот кадар на определен временски период е настанат со одлука на претходната Влада, но и дека СОНК има потпишано колективен договор во кој привремените вработувања и договорите за вработувања на определено време се составен дел.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook