Министерката за образование и наука, г-ѓа Рената Дескоска, денеска оствари средба со делегација од ОБСЕ предводена од Високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ, г. Ламберто Заниер.
 
На средбата, министерката Дескоска го информираше г. Заниер за формирањето на работните групи и отпочнатите реформи во основното и средното образование, како и за подготовката на новиот Закон за високо образование.

Фокусот на средбата беше ставен на образување на младите во духот на соживотот и толеранцијата. “Треба да ги учиме младите да се почитуваат меѓусебно и да живеат заедно", изјави министерката Дескоска.

“Реформите во образованието се клучот за промени во останатите области во општеството”, додаде министерката Дескоска, напоменувајќи дека Република Македонија е лидер во регионот во поглед на правото на образование на мајчиниот јазик на заедниците кои не се мнозинство.

Министерството за образование и наука ќе биде отворено за соработка со Високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ г. Заниери во поглед на остварување на заедничката цел - градењето соживот и унапредувањето на меѓуетничката интеграција и толеранција во Република Македонија.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook