Почитувани,

Министерството за образование и наука им честита на тимот предводен од Сојузот на хемичари и технолози на Македонија за освоениот бронзен медал на  49-та Интернационална хемиска олимпијада  (Натхон Патхом, Тајланд, 6.07-15 јули 2017 година). Исто така им честитаме на Друштвото на физичарите на Република Македонија, за бронзениот медал освоен на 48 Меѓународна олимпијада по физика (Џогјакарта, Индонезија 16-24 јули 2017). Честитаме и за освоениот бронзен медал на 58. Меѓународна олимпијада по математика (Рио де Жанеиро, Бразил 13-23 јули 2017година) на Сојузот на математичари на Република Македонија.
 
Постигнатиот резултат  претставува успех не само за сојузите, односно друштвата,  туку претставува и успех за Република Македонија. Со постигнатите резултати тимовите на хемичари, физичари и математичари,  покажаа и докажаа дека Република Македонија има млади луѓе, ученици, научници кои стојат рамо до рамо со своите врсници од целиот свет. МОН е во исчекување на резултатите од 29. Meѓународна олимпијада по информатика на која учество зема тимот од Здружението на информатичарите на Република Македонија (Техеран, Иран 28 јули – 4 август 2017).

Министерството за образование и наука има предвидено доделување на парична награда за освоен медал на една од 13-те меѓународни научни олимпијади на ученикот и на наставникот кој го подготвувал ученикот за олимпијадата.

Исто така, Министерството за образование и наука изразува жалење што до сега младите таленти од Република Македонија не беа поддржани од институциите во однос на покривањето на патните трошоци или пак подготвителните часови. Известуваме дека, министерката за образование и наука Проф. д-р Рената Дескоска и нејзиниот тим работат на изнаоѓање на системско решение за надминување на овој проблем преку нови законски решенија кои ќе бидат поддршка и мотив за учениците и нивните ментори во освојувањето на највисоките признанија на светските натпревари.

Со почит,

                      
Одделение за односи со јавност

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook