Шефот на мисијата на ОБСЕ во Скопје, Нина Суомалаинен, на денешната средба и го честиташе на министерката за образование и наука Рената Дескоска изборот на новата функција.

На средбата, Дескоска се заблагодари на долгогодишната соработка со мисијата на ОБСЕ во делот на образованието, посебно за проектите за безбедноста во училиштата, медијацијата во училиштата, како и обука на наставниците за работа во мултикултурни средини.

Дескоска ги образложи заложбите на Министерството за образование и наука за инклузивно образование и интегративно мултикултурно образование. Министерката додаде дека следни проекти на кои ќе се работи се проекти за зголемување на квалитетот во основните и средните училишта, зголемување на квалитетот во средното стручно образование и обука, како и изготвување на нов Закон за високо образование.

На крај, Дескоска и Суомалаинен се согласија дека постои простор за соработка во делот на интегрирано и инклузивно образование, подобрување на учебниците и курикулумите и програмите за менторирање и поддршка на учениците Роми во основното и средното образование.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook