Согласно член 48 од Законот за признавање на професионални квалификации („Службен весник на Република Македонија“ бр. 171/10) Министерството за образование и наука објавува предлог листа/регистар на регулирани професии.

Оваа обврска произлегува од потребата за усогласување на националното законодавство со одредбите на ЕУ за меѓусебно признавање на професионални квалификации (36/2005/EC и 55/2013/EU)

Под поимот регулирана професија се подразбира секоја професионална активност или група на професионални активности, чиј пристап е претходно законски регулиран.

Со цел навремено ажурирање на податоците поврзани со видот на регулирани професии, правната основа за нивно регулирање како и надлежното тело кое ги уредува, ја покануваме секоја надлежна институција во Република Македонија (министерство, комора односно професионално здружение) да достави предлози за евентуално нови регулирани професии или пак да достави предлози за измена на предложената листа.

Вашите коментари и сугестии, односно интервенции по предлог листата на регулирани професии замолуваме да ги доставете најдоцна до 31.12.2016 година, на следните електронски адреси:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

- предлог листа/регистар на регулирани професии (верзија на македонски јазик)
- предлог листа/регистар на регулирани професии (верзија на англиски јазик)

 

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook