header-mk

Во тек е конкурсот за сместување во студентските домови

Во тек е конкурсот за сместување во студентските домови

Просечната оценка од државната матура е 3,11

Просечната оценка од државната матура оваа година е 3,11, истакна на денешната прес конференција министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, кој додаде дека во јунскиот испитен рок за

Студентите на ФИНКИ добија лабораторија за клауд компјутинг

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство денеска беше промовирана лабораторија за клауд компјутинг. На промоцијата присуствуваа претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски, министерот за образование и

Министерот Адеми го презентираше проектот за реформа на педагошките факултети

Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска оствари средба со деканите на Педагошките факултети од државните универзитети во Република Македонија, со цел да го презентира проектот за реформа

Средба со амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија, Аиво Орав

Министерот за образование и наука, м-р Абдилаќим Адеми денес (9 јули, среда) во просториите на Министерството за образование и наука оствари средба со амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија,

http://www.mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/329345IMG_3805.JPG http://www.mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/740959drzavna_matura_prosek.JPG http://www.mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/457961______.jpg http://www.mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/630812reforma_pedagogija.JPG http://www.mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/705300Aivo_Orav_1.JPG

Активности на министерството

Во тек е конкурсот за сместување во студентските домови

Конкурсот за прием на студенти во државните студентски домови и други објекти за сместување во Република Македонија за студиската 2014/2015 година, е веќе објавен, истакна на денешната прес конференција министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми. Согласно Конкурсот,  предвидени се вкупно 5.956 слободни места. Распределбата на леглата, ќе се врши согласно Законот за студентски стандард со кој предност се дава на студентите коишто потекнуваат од социјално загрозените семејства, и според кој тие се делат на три ...

Повеќе...

Просечната оценка од државната матура е 3,11

Просечната оценка од државната матура оваа година е 3,11, истакна на денешната прес конференција министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, кој додаде дека во јунскиот испитен рок за тестирањето се пријавиле 18.370 кандидати. 17.560 матуранти полагаа мајчин јазик и литература (македонски, албански, турски), а просечниот успех кој го постигнаа е ...

Повеќе...

Студентите на ФИНКИ добија лабораторија за клауд компјутинг

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство денеска беше промовирана лабораторија за клауд компјутинг. На промоцијата присуствуваа претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски, министерот за образование и наука Абдилаќим Адеми, како и заменик министерот за образование и наука Спиро ...

Повеќе...

Министерот Адеми го презентираше проектот за реформа на педагошките факултети

Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, денеска оствари средба со деканите на Педагошките факултети од државните универзитети во Република Македонија, со цел да го презентира проектот за реформа на овие високообразовни установи. Реформите опфаќаат повеќе сегменти кои ќе овозможат поквалитетно образование на наставниците, рече ...

Повеќе...

Средба со амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија, Аиво Орав

Министерот за образование и наука, м-р Абдилаќим Адеми денес (9 јули, среда) во просториите на Министерството за образование и наука оствари средба со амбасадорот на Европската Унија во Република Македонија, Аиво ...

Повеќе...

Министерот Адеми се сретна со австрискиот амбасадор Бајер

Министерот за образование и наука, м–р Абдилаќим Адеми денеска (понеделник, 7 јули, 2014) оствари работна средба со амбасадорот на Република Австрија во Република Македонија, неговата екселенција Томас Михаел Бајер и со координаторот за образование и култура при австриската амбасада, г-дин Матијас Форхер ...

Повеќе...

Новости


Конкурс за прием на студенти во државните студентски домови и други објекти за сместување во РМ за студиската 2014/2015 година

I.1. Во студиската 2014/2015 година во државните студентски домови и други соодветни објекти за сместување во Република Македонија ќе се примаат редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија и тоа во:

Повеќе...

 

Електронските апликации за вратени учебници и за дополнителна нарачка на учебници се активирани

Министерството за образование и наука, Ве известува дека електронските апликации за вратени учебници и за дополнителна нарачка на учебници по основ на оштетеност за основни и средни училишта ќе бидат активни од 11.07.2014 до 01.08.2014 година. Ве замолуваме во дадениот рок да ги пополните апликациите, и печатените верзии од истите со печат и потпис да ги доставите до Педагошката служба (ул.“Св.Кирил и Методиј“ бр.54, 1000 Скопје ).

Повеќе...

 

Конкурс за годишна награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на управување со ризици и осигурување во РМ за 2014 година

Со цел стимулирање на развојот на научната мисла и изработка на трудови од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија, како и афирмација на млади и стручни кадри, Агенцијата за супервизија на осигурување доделува годишна награда за 2014 година за истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија.

Повеќе...

 

Реакција на објавените прилози во дел од медиумите во врска со воведувањето на адаптираните наставни програми за математика и природни науки од Меѓународниот центар за наставни програми на Кембриџ

Почитувани, Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието ги демантираат информациите содржани во објавените прилози во дел од медиумите, во коишто се наведува дека со воведувањето на адаптираните наставни програми за математика и природни науки за учениците од прво до трето одделение од Меѓународниот центар за наставни програми на Кембриџ, овие ученици од учебната 2014/2015 година ќе изучуваат и нови предмети коишто досега се изучувале во повисоките одделенија, како физика, хемија, биологија и научно истражување (што како предмет воопшто и не постои).

Повеќе...

 

Дополнување на конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта во учебната 2014/2015 година во РМ

Во согласност со член 42 од Законот за средното образование („Службен весник на Република Македонија” број 44/95, 24/96, 34/96, 35/97, 82/99, 29/2002, 40/2003, 42/2003, 67/2004, 55/2005, 113/2005, 35/2006, 30/2007, 49/2007, 81/2008, 92/2008, 33/10, 116/10, 156/10, 18/11, 51/11, 6/12, 100/12, 24/13, 41/14) и Законот за стручно образование и обука („Службен весник на Република Македонија” број 71/06, 117/08, 148/09, 17/11, 24/13, 137/13 и 41/14),

Повеќе...

 

Повик за поднесување на предлог-проекти финансирани од УНЕСКО

Националната комисијата за УНЕСКО при Министерството за култура известува дека Генeралниот директор на УНЕСКО упатува повик до државите членки да поднесат барања за реализација на проекти во рамките на Програмата за партиципација на УНЕСКО за 2014-2015 година – согласно 37 Ц / Резолуција 72 усвоена на 37-та седница на Генералното собрание на УНЕСКО.

Повеќе...

 

Министер

Abdulakim Ademi

Абдилаќим Адеми

Министер за образование и наука на Република Македонија

misija-vizija-button-web

politika-kvalitet-web

eksterno1-baner1-4

eDnevnik-14-baner2

 

plagjati-14-baner2NaukaMK-baner-14

MCGO-baner

patent-logo1

eduvideo-14

skoool-mk-web

sportski-igri-web

e-ucebnici

domovi-web

matura-baner-14BRO-baner-14aCSOO-14-web 2 Logo_DIC

edulaws-web

1000knigi-2014-v2

interaktivna-webr

              Министерство за образование      
и наука 
 ул. Св. Кирил и Методиј бр.54
 1000 Скопје
 Република Македонија


Тел:   +389 2 3117 896
Факс: +389 2 3118 414    
Е-пошта: contact@mon.gov.mk      

 

 

 119931-matte-grey-square-icon-social-media-logos-facebook-logo-300x300 Придружете ни се на Facebook      

 

 


Copyright © 2014 mon.gov.mk            

Сите права се заштитени.